Busch

Busch

De Duitse firma Busch heeft met een assortiment van ruim 1000 artikelen alles voor de modelspoorbaan op het gebied van landschapsbouw, zoals grasmatten, bomen, gewassen, strooimaterialen, water, tunnels, wegen en wegmarkering, muurplaten en talloze bouwdoosjes met objecten voor stad, dorp, industrie en platteland. Ter verdere aankleding biedt Busch een breed programma automodellen in H0 en N; elektronica zoals verlichting, baansignalering, geluidsmodules en zelfs een veldspoorbaan met minuscule, rijdende locomotiefjes. Uiteraard is ook het koudere jaargetijde vertegenwoordigd: kerstbomen met ledverlichting in H0, N en Z, plus alle toebehoren voor het maken van een sfeervol winterlandschap. De modelbouwer en treinenhobbyist komt bij Busch niets tekort! Meijer & Blessing heeft vrijwel het gehele Busch-assortiment op voorraad. De actuele voorraad vindt u op onze website; bestellen gaat eenvoudig online via onze webshop of breng voor meer inspiratie een bezoek aan onze winkel in Rotterdam centrum.

Producten 1-32 van 1333

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Busch-historie

De firma Busch werd op 1 oktober 1955 te Mannheim opgericht. De eerste activiteiten van het familiebedrijf hadden nog niets met spoormodelbouw te maken, maar waren op productie en verkoop van vuurwerk gericht. Als snel kreeg Busch met strengere wettelijke voorschriften en regelgeving te maken als gevolg waarvan de vuurwerkfabricage in 1957 werd gestaakt. Het bedrijf verhuisde naar Viernheim en richtte zich voortaan op artikelen uit kunststof met een spuitgietprocedé gemaakt, zoals eierlepeltjes en toeleveringsonderdelen voor naaimachines.

Op de speelgoedbeurs te Neurenberg van 1958 had Busch een eigen stand waarop de firma de eerste hobbyproducten presenteerde: een vliegtuigmodel van de Messerschmitt ME 109 en aankondiging van twee nieuwe vliegtuigmodellen die zich nog in een ontwikkelingsstadium bevonden.

Vervolgens nam Busch de verkoop van modelfiguren van het Engelse Timpo Toys erbij. Na een aanvankelijk goede start, stagneerde de verkoop en zocht de firma nieuwe productideeën. Toebehoren voor elektrische modeltreinen bleken een gat in de markt. Vanaf 1960 produceerde Busch uit plastic vacuümgevormde landschapsonderdelen zoals tunnels en rotsblokken; strooimateriaal, zand en kiezelstenen. Er volgden een miniatuur waterpomp, scheepsmodellen, straatlantaarns en hoogspanningsmasten in schaal H0. In 1962 kwamen de eerste elektrostatisch gevlokte landschapsartikelen op de markt, waaronder grasmatten met een realistische imitatie van grassprietjes. In 1965 startte de productie van realistisch uitziende modelbomen met stammen en takken uit spuitgietkunststof. Het proces voor fabricage van bomen werd vanaf 1966 verfijnd en onder de productnaam “Super-Modell-Bäume” verkocht Busch een lijn gedetailleerde bomen die tot uit wel acht spuitgietonderdelen bestonden.

Vanaf begin 1966 breidde Busch onder leiding van de nieuwe bedrijfsleider Hans Vallen het modelspoor productgamma flink uit. De publiekstrekker op de Spielwarenmesse van 1971 was “Toporama”, een op een rol papier voorgedrukt landschap met spoorweg lay-out dat in de erop volgende jaren bijzonder goed verkocht. In hetzelfde jaar kocht Busch een stuk grond in de Heidelberger Straße waarop de firma een nieuwe – de eerste eigen – fabriek liet bouwen die vanaf de zomer van 1973 in bedrijf werd gesteld.

In de loop van 1972 bracht Busch naast modelspoorartikelen diverse speelgoedproducten op de markt zoals Kasperle-Theater (poppenkast) van kunststof, zweefvliegtuigen en het eerste cassettespeler- en recorder programma voor kinderen. In 1975 volgde een tafelminigolfspel “Tippigolf” en diverse 3D-posters. In dat jaar trok de familie Busch zich uit het bedrijf terug en nam de familie Vallen de bedrijfsleiding geheel over.

In 1976 kamen elektronica-experimenteerdozen op de markt. Daarvan afgeleid presenteerde Busch in 1977 de eerste micro-elektronische artikelen voor de modelspoorbaan, met als hoogtepunt de experimenteercomputer “Microtronic” uit 1981.

Maar ook buiten het technisch educatieve speelgoed bleef Busch actief. In 1976 presenteerde de firma voor kinderen het destijds grootste sprookjes- en avonturenprogramma op met in de loop der jaren meer dan tweehonderdvijftig titels op grammofoonplaten en cassettes.

Busch nam in 1994 het failliete Praliné over, waarvan het inmiddels herziene H0-autoprogramma vanaf zomer 1994 onder “Busch Automodelle 1:87” opnieuw werd uitgegeven. Inmiddels vindt productie van Busch-automodellen in een tweede fabriek te Schönheide in het Saksische Erzgebergte plaats. Naast een eigen atelier met spuitgiet- en bedrukkingsmachines is daar sinds 2008 ook een moderne lasercut-afdeling ondergebracht.  

In 2008 vierde de firma het jubileum “50 Jahre Busch-Modelle” naar aanleiding waarvan een firmakroniek met Busch-geschiedenis voorzien van vele foto’s werd uitgegeven.

Vandaag de dag heeft Busch circa honderd werknemers in dienst en richten de activiteiten zich op dioramabouw en modelspoorbaan met ongeveer duizend artikelen in het programma “Modellwelten” plus circa vierhonderd verschillende typen en varianten in de reeks “Automodelle” in de schalen 1/87 en 1/160. Busch exporteert modelbouwartikelen naar zo’n drieduizend afnemers wereldwijd.

Summary in English

For more than sixty years, Germany based Busch GmbH & Co. has produced model railway and diorama modelling accessories. The actual program contains over a thousand products, mainly in scales H0 and N. Everything a hobbyist needs, like grass rolls, fibres and flakes, rocks and stones, trees, roads and road markings, water effects, models kits (railroad, town, village, country and industry), lighting, electronics and car models. There’s even a series of narrow-gauge field railroad products with working tiny locomotives. Or create your own atmospheric winter landscape with snow effects and lit Christmas trees. Meijer & Blessing Hobby carries almost the complete Busch product range. The actual stock is displayed on our website. You can order online in our web shop, or visit our store in Rotterdam centre, about 15 mins. from Rotterdam Central Station.

Copyright © 2020-nu Meijer & Blessing